Jakość

Informacje o certyfikatach i nagrodach firmy Ovovoita - polskiego producenta jaj

Czystość mikrobiologiczna jest głównym problemem sektora jaj i produktów jajecznych.
Dlatego nasze metody działania zmierzają do uzyskania kontroli nad wszystkimi etapami produkcji.
Tworząc struktury firmy i organizując metody pracy staraliśmy się położyć maksymalny nacisk na sprawy jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów.

Dzięki temu, ze działalność OVOVITA obejmuje nie tylko przetwórstwo, ale również hodowlę niosek i produkcję jaj, mamy wpływ na jakość produktu finalnego już od momentu wyklucia się pisklęcia.
Odchów piskląt w specjalnie do tego przystosowanych pomieszczeniach, stała kontrola Sanepidu i Inspekcji Weterynaryjnej, systematyczne sprawdzanie jakości produkowanych we własnej mieszalni naturalnych pasz – te wszystkie czynności gwarantują nam kontrolę nie tylko na etapie produkcji przetwórczej, ale również, co jest bardzo ważne, w fazie wytwarzania surowca.
Dysponujemy specjalistycznie wyposażonym laboratorium, w którym odbywa się codzienna kontrola jakości zarówno produktów, jak i przetwarzanego surowca.
Dzięki temu jesteśmy w stanie wykonywać m.in. analizy dotyczące obecności antybiotyków i sulfonamidów.

Przeprowadzamy także badania mikrobiologiczne pod kątem obecności:

  • bakterii enterobacteriaceae w 1 g;
  • salmonelli w 25 g;
  • gronkowców koagulazododatnich w 1g;
  • ogólnej liczby drobnoustrojów 1g.
Badamy parametry fizykochemiczne produktów, takie jak:
  • zawartość tłuszczu;
  • zawartość glukozy;
  • zawartość suchej masy;
  • wysokość pH;
  • rozpuszczalność proszku z żółtka, białka i całego jaja;
  • wskaźnik pienistości białka w proszku;
  • trwałość piany po 2 godzinach;
  • moc żelowania;
  • zdolność emulgacji;
  • smak i zapach.
Badania weryfikacyjne wykonujemy w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej.
Systematyczna kontrola laboratoryjna oraz przestrzeganie zasad systemu HACCP przekładają się na najwyższą jakość produktów finalnych, które cieszą się uznaniem odbiorców krajowych i zagranicznych.
Firma działa zgodnie z procedurami wdrożonego i certyfikowanego zintegrowanego system zarządzania jakością wg norm ISO 9001:2015, ISO 22000: 2005 i standardu BRC vs 7.
Posiadamy certyfikat zgodności dla produkcji ekologicznej ( BIO ). Mamy możliwość produkcji koszernej oraz produkcji zgodnej z zasadami religii islamu – Halal.