Czystość mikrobiologiczna jest głównym problemem sektora jaj i produktów jajecznych.
Dlatego nasze metody działania zmierzają do uzyskania kontroli nad wszystkimi etapami produkcji.
Tworząc struktury firmy i organizując metody pracy staraliśmy się położyć maksymalny nacisk na sprawy jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów.
Dzięki temu, ze działalność OVOVITA obejmuje nie tylko przetwórstwo, ale również hodowlę niosek i produkcję jaj, mamy wpływ na jakość produktu finalnego już od momentu wyklucia się pisklęcia.
Odchów piskląt w specjalnie do tego przystosowanych pomieszczeniach, stała kontrola Sanepidu i Inspekcji Weterynaryjnej, systematyczne sprawdzanie jakości produkowanych we własnej mieszalni naturalnych pasz – te wszystkie czynności gwarantują nam kontrolę nie tylko na etapie produkcji przetwórczej, ale również, co jest bardzo ważne, w fazie wytwarzania surowca.
Dysponujemy specjalistycznie wyposażonym laboratorium, w którym odbywa się codzienna kontrola jakości zarówno produktów, jak i przetwarzanego surowca.
Dzięki temu jesteśmy w stanie wykonywać m.in. analizy dotyczące obecności antybiotyków i sulfonamidów.
Przeprowadzamy także badania mikrobiologiczne pod kątem obecności: