Jakość

Informacje o certyfikatach i nagrodach firmy Ovovoita - polskiego producenta jaj

Czystość mikrobiologiczna jest głównym problemem sektora jaj i produktów jajecznych.
Dlatego nasze metody działania zmierzają do uzyskania kontroli nad wszystkimi etapami produkcji.
Tworząc struktury firmy i organizując metody pracy staraliśmy się położyć maksymalny nacisk na sprawy jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów.

certyfikowana produkcja jaj Firma Ovovita kontrola jakości produkowanych naturalnych pasz badania mikrobiologiczne dla jaj kurzych Ovovoita badania parametru fizykochemiczne produktów jajecznych Wysoka jakość jaj firmy Ovovita

Dzięki temu, ze działalność OVOVITA obejmuje nie tylko przetwórstwo, ale również hodowlę niosek i produkcję jaj, mamy wpływ na jakość produktu finalnego już od momentu wyklucia się pisklęcia.
Odchów piskląt w specjalnie do tego przystosowanych pomieszczeniach, stała kontrola Sanepidu i Inspekcji Weterynaryjnej, systematyczne sprawdzanie jakości produkowanych we własnej mieszalni naturalnych pasz – te wszystkie czynności gwarantują nam kontrolę nie tylko na etapie produkcji przetwórczej, ale również, co jest bardzo ważne, w fazie wytwarzania surowca.
Dysponujemy specjalistycznie wyposażonym laboratorium, w którym odbywa się codzienna kontrola jakości zarówno produktów, jak i przetwarzanego surowca.
Dzięki temu jesteśmy w stanie wykonywać m.in. analizy dotyczące obecności antybiotyków i sulfonamidów.

Przeprowadzamy także badania mikrobiologiczne pod kątem obecności:

  • bakterii enterobacteriaceae w 1 g;
  • salmonelli w 25 g;
  • gronkowców koagulazododatnich w 1g;
  • ogólnej liczby drobnoustrojów 1g.
Badamy parametry fizykochemiczne produktów, takie jak:
  • zawartość tłuszczu;
  • zawartość glukozy;
  • zawartość suchej masy;
  • wysokość pH;
  • rozpuszczalność proszku z żółtka, białka i całego jaja;
  • wskaźnik pienistości białka w proszku;
  • trwałość piany po 2 godzinach;
  • moc żelowania;
  • zdolność emulgacji;
  • smak i zapach.
Badania weryfikacyjne wykonujemy w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej.
Systematyczna kontrola laboratoryjna oraz przestrzeganie zasad systemu HACCP przekładają się na najwyższą jakość produktów finalnych, które cieszą się uznaniem odbiorców krajowych i zagranicznych.
Firma działa zgodnie z procedurami wdrożonego i certyfikowanego zintegrowanego system zarządzania jakością wg norm ISO 9001:2015, ISO 22000: 2005 i standardu BRC vs 7.
Posiadamy certyfikat zgodności dla produkcji ekologicznej ( BIO ). Mamy możliwość produkcji koszernej oraz produkcji zgodnej z zasadami religii islamu – Halal.